Dieren als spirituele leermeesters. Het is een hele nieuwe (boeken)branche die in rap tempo uit de grond gestampt wordt. Actueler dan ooit met Covid. Is het alleen maar een trend en een ‘geld uit de zak klopperij’ of kunnen we daadwerkelijk iets leren van onze huisdieren? Ik denk beide 🙂
Dieren als spirituele leermeesters
Huisdieren, zeker honden en katten, zijn voor veel mensen eigenlijk hun kinderen. Of bijna net zo belangrijk als hun eigen kinderen. Sterker nog, ik denk dat ze van hun huisdieren meer kunnen hebben dan van hun eigen kids 🙂 Fikkie en poes als grote zen-leermeesters neerzetten doet het dus sowieso goed bij de mens. Goede marketing. Dat gezegd hebbende weet ik zeker dat we wel iets kunnen opsteken van honden en katten.
Wat we kunnen leren van honden
Als we iets kunnen leren van honden, dan is het wel onvoorwaardelijkheid en het welbekende leven in het nu-moment. Een symbool voor liefde, voor onvoorwaardelijke vriendschap en oprechte blijheid en geluk. Als je zelf een fikkie hebt, is dat waarschijnlijk ook waar je aan moet denken als je denkt aan je hond.
Mensen hebben ‘nogal, nogal, heel er nogal’ de neiging zich te verliezen in een oneindige, malende gedachten stroom. Een hond heeft geen bijgedachten. Als hij je ziet is hij simpelweg gelukkig omdat hij je ziet en omdat hij van je houdt. That’s it. Hij kwispelt omdat het moment waarin hij zich bevindt een goed moment is. Hij is blij, gelukkig en tevreden in dat moment.
Zie je de samenhang met leven in het nu-moment? Gelukkig zijn in het moment zelf en verder met niets anders bezig zijn. Daar zijn honden (leer)meesters in.
Er zijn ook nogal wat leuke bijeffecten bij een hond. Een hond dwingt je om naar buiten te gaan. Beweging en de natuur zijn goed voor je en bovendien kom je door een hond ook met andere mensen in aanraking die dezelfde passie voor dieren delen als jij. Ook dat contact met anderen, gezien en erkent worden, doet wat voor je.
Daarnaast trekt het geluk en de vrolijkheid van een hond je weg uit je hoofd vol gedachten. Uit je koppie vol overpeinzingen. De vrolijkheid van een hond trekt je terug naar het heden. Het heden waar die ‘zorgen voor morgen’ niet bestaan en war alles simpel is.
Wat we kunnen leren van katten
Ook aan katten en mensen die dol zijn op katten is geen gebrek in Nederland. Zachtjes uitgedrukt. Wat kunnen we dan van deze bijzondere en eigenzinnige dieren leren?
Katten volgen hun intuïtie. Ik denk dat we daar wel een toppertje te pakken hebben. Ze zijn absoluut niet bezig met ‘goed of slecht’, ze doen. Als ze hooghouden met een nog levende muis om hun jagersinstinct wat aan te scherpen of om gewoon wat te spelen, dan zul je de kat daarna niet uit schuldgevoel bij de psychiater op de bank zien kruipen. Ze doen. Wat je misschien als ‘wreed’ zou kunnen bestempelen komt in het katten-woordenboek niet voor.
Katten doen in het moment wat ze voelen te moeten doen. Katten zijn in balans. Letterlijk. Het koppie rolt niet van de romp af door zorgen of gedachten. Heb je wel eens gezien hoe katten obstakels omzeilen? Ze bewegen mee, als water of riet. Ze zitten niet in de weerstand.
Ten slotte kan de mens ook nog wat leren van de uitstekende, om niet te zeggen bizarre, meditatieve vermogens. Als er iemand kan ontspannen en uren in meditatieve staat, tevreden mantra’s spinnend, naar buiten kan staren, dan is het poes wel. ‘Pak op tijd je rust’ is door katten uitgevonden.
En vooruit, wat kunnen we leren van… kinderen
In de rubriek ‘dieren als leermeester’ mogen ook kinderen niet ontbreken. Ze hebben weinig met dieren in de traditionele zin van het woord te maken, maar aan de andere kant is de mens ook een veredeld dier en zeker kids zijn varkentjes, poezen en honden ineen 🙂
Toen ons dochtertje jonger was zat ze regelmatig mijmerend voor zich uit te kijken. Mijn vriendin vroeg zich dan altijd af waar ze aan zat te denken. Niks, was het antwoord. Je zag dat ze totaal leeg was in haar hoofd. Schitterend om te zien. Iedereen die ernaar streeft een verlichte zen-meester te worden, zich dubbel vouwt op de yogamat en hartstochtelijk mediteert, doet eigenlijk iets is dat van nature al in je zit: een leeg hoofd. Nergens aan denken.
Ook bij kids komt de kracht van het nu-moment, leven in het nu-moment, in volle glorie terug . Het leven is. Laat het ook voor jou zo zijn.
Kinderen Zijn, oordelen niet, leven in het nu-moment, zien geen verschillende huidskleuren (of verschillende pieten…), leven dicht bij zichzelf, volgen hun eigen natuur, willen de dingen NU (NUUUUU!!!) en zijn niet bang te doen, te vragen en te leven. Hatsjee. Waar komen dan de ‘slechte volwassenen’ vandaan vraag je je af… 😉
Integreer je eigen innerlijke hond, kat of kind. Nooit meer problemen en instant verlichting gegarandeerd 🙂